10 factoren die het risico op een hartaanval verhogen

Delen
10 factoren die het risico op een hartaanval verhogen - featured image

Het lijkt vaak plotseling te ontstaan: een hartaanval. In werkelijkheid gaat er een lang en sluipend proces aan vooraf: slagaderverkalking. Als je een hartaanval (hartinfarct) hebt, sterft een gedeelte van je hart af door zuurstofgebrek. Er kunnen dodelijke complicaties optreden, waaronder ventrikelfibrilleren. Hierbij trekken de kamers van je hart op een ongecoördineerde manier samen, waardoor je hart niet meer kan pompen. Als gevolg hiervan stroomt je bloed niet meer goed rond (circulatiestilstand). Een andere complicatie is het krijgen van een embolie, bijvoorbeeld een longembolie. Hierbij wordt een longader afgesloten door een bloedprop, waardoor een gedeelte van de long geen zuurstof meer krijgt.

 

Een hartaanval ontstaat doordat één of meerdere van de kransslagaders helemaal afgesloten wordt. De kransslagaders zijn de aders die je hart voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Er kunnen langzaam vernauwingen ontstaan in de kransslagaders, doordat op den duur ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes worden afgezet tegen de wand van de vaatjes. Dit proces heet slagaderverkalking. Langzamerhand neemt de doorstroming van je bloed in de kransslagaders steeds meer af. Meestal merk je hier niets van. Pas bij ernstige vernauwingen ontstaat er bij inspanning pijn op de borst. Als een kransslagader plotseling helemaal wordt afgesloten door een bloedstolsel, krijgt het achterliggende deel van je hart geen zuurstof (en voedingsstoffen) meer. Hierdoor beschadigt dat gedeelte van het hart en is er sprake van een hartaanval.

 

Belangrijkste risicofactoren

Het ontstaan van slagaderverkalking is deels een natuurlijk proces, waardoor iedereen uiteindelijk in bepaalde mate slagaderverkalking krijgt. Niet iedereen krijgt hier problemen van. Er zijn wel risicofactoren die een grote rol spelen bij het ontstaan en verergeren ervan. De 6 belangrijkste risicofactoren bij de vorming van slagaderverkalking zijn:

1. Roken

2. Een hoge bloeddruk

3. Een hoog cholesterol

4. Diabetes (suikerziekte)

5. Overgewicht

6. Langdurige stress

Door deze factoren verhoog je dus het risico op een hartaanval. Het is daarom het beste om niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Overige factoren

Naast bovenstaande factoren, zijn er 4 factoren die het risico op een hartaanval verhogen, waar je geen invloed op hebt:

1. Geslacht: mannen hebben een grotere kans op het krijgen van een hartaanval dan vrouwen. Tot de overgang lijken vrouwen een natuurlijke bescherming te hebben tegen hart- en vaatziekten.

2. Leeftijd: de kans op een hartaanval neemt toe naarmate je ouder wordt. Voor je 35e komt een hartaanval erg weinig voor.

3. Erfelijkheid: de kans op een hartaanval is groter als hart- of vaatziekten in je familie voorkomen.

4. Ontstekingen: ontstekingen kunnen de vaatwand beschadigen en zo slagaderverkalking verergeren.

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer CTA
Schrijf een reactie