16 tips om brand te voorkomen in je woning

Delen
16 tips om brand te voorkomen in je woning - featured image

Stel je voor; je ziet een brandweerwagen voorbijrijden. Het blijkt dat hij onderweg is naar jouw woning! Je hoopt dan nog dat er alleen schade aan spullen is aangericht, want in het ergste geval, vallen er doden. In 2018 hebben er 45 woningbranden plaatsgevonden met een dodelijke afloop. Maar ook wanneer er geen slachtoffers vallen, is naast de financiële schade, de emotionele schade vaak enorm groot. Belangrijke eigendommen zoals foto’s en gekregen meubels kunnen zomaar in rook opgaan. Een relatief kleine brand kan ervoor zorgen dat je woning weken niet bewoonbaar is. Het tast jouw thuis, jouw basis aan en zorgt voor veel werk. Door op een aantal zaken te letten, verklein je de kans op een woningbrand aanzienlijk. Hieronder volgen 16 belangrijke tips om een brand te voorkomen in je woning;

1. Rookmelders

Plaats voldoende en goed functionerende rookmelders. Vervang dus op tijd de batterijen en koop een nieuwe rookmelder na 10 jaar. Zorg er ook voor dat deze goed hoorbaar is. Voor slechthorenden is er een versterker beschikbaar.

 

2. Stekkers

Haal de stekker van een elektronisch apparaat uit het stopcontact als de batterij of accu vol is. Dit voorkomt oververhitting. Haal de stekker er ook uit wanneer je naar bed of uit huis gaat.

 

3. Stekkerdozen

Sluit niet te veel apparaten aan op één stekkerdoos, want dit kan zorgen voor kortsluiting. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Ook oude defecte apparaten die nog op stroom zijn aangesloten, kunnen kortsluiting veroorzaken. Haal deze dus van de stroom af.

 

4. Stand-by modus

Laat apparaten niet op stand-by staan, maar schakel ze helemaal uit. Zo voorkom je dat de apparaten doorbranden.

 

5. Plek van opladen

Leg de apparatuur die je oplaadt niet op brandbare oppervlakten die veel warmte opslaan, zoals de bank.

 

6. Originele opladers

Gebruik altijd de originele opladers voor apparaten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de opladers die bij je mobiele telefoon of laptop worden geleverd.

 

7. Filters droger

Reinig de filters in je wasdroger na iedere droogbeurt. In deze filters blijft stof achter, wat bij hoge temperaturen kan zorgen voor brand.

 

8. Thuis roken

Wees voorzichtig met sigaretten. Steek er nooit een op in een luie stoel of in bed, omdat de kans dat je in slaap valt groot is. De sigaret smeult na.

9. Kaarsenhouders

Plaats kaarsen in een niet-brandbare houder en laat ze niet aanstaan wanneer je de kamer verlaat. Plaats ze ook niet in de buurt van brandbaar materiaal, zoals gordijnen of tafelkleden.

 

10. Koken

Blijf in de keuken als je kookt. Als het echt nodig is om deze te verlaten, kun je een kookwekker zetten ter herinnering.

 

11. Vlam in de pan

Blus een vlam in de pan nooit met water. Zonder zuurstof is er geen vuur. Daarom is het afdekken van de pan is de beste oplossing. Je kunt de pan voorzichtig afdekken met een deksel, bakplaat of stevig dienblad. Bedek hierbij je handen of trek ovenhandschoenen aan als je hier de tijd voor hebt. Zet ook meteen de kookplaat uit of draai meteen het gas dicht. Gebruik geen blusdeken. Lees hier waarom.

 

12. Schoorsteen

Reinig je schoorsteen het liefst elk jaar. Hierin zit aanslag die kan zorgen voor een schoorsteenbrand.

 

13. CV-ketel

Zorg voor tweejaarlijks onderhoud van je cv-ketel. Als deze niet goed werkt, kan er schadelijke koolmonoxide vrijkomen zonder dat je het merkt.

 

14. Afzuigkap

Reinig regelmatig het filter van je afzuigkap. Dit zorgt ervoor dat er geen brandbare vetresten blijven plakken. Dit geldt ook voor ander keukenapparatuur. Stof en vuil kunnen in brand vliegen wanneer apparaten warm worden. Zorg er dus voor dat deze schoon zijn.

 

15. Aanstekers

Laat geen aanstekers of lucifers liggen als je kinderen hebt. Zij kunnen hiermee gaan spelen.

 

16. Ontvlambare middelen

Wees voorzichtig met snel ontvlambare middelen zoals wasbenzine en spiritus. Rook niet tijdens het gebruik hiervan en zorg voor voldoende frisse lucht.

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie