Alles wat je moet weten over vergiftiging door koolmonoxide

Delen
Alles wat je moet weten over vergiftiging door koolmonoxide - featured image

Koolmonoxide (CO) staat bekend als een echte sluipmoordenaar. Dit is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, benzine of hout. Wat het vooral zo gevaarlijk maakt, is dat je het niet kunt zien of ruiken. Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt bij inademing al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het belangrijk dat je een goede koolmonoxidemelder in huis hebt. Het blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders deze melder niet heeft. Het is van levensbelang dat iedereen zich bewust is van het risico op vergiftiging en weet hoe je dit kunt voorkomen.

Oorzaken

Ook al heeft meer dan de helft van de Nederlanders geen koolmonoxidemelder, blijkt uit onderzoek van de prijsvergelijker Kieskeurig.nl dat van deze groep 92% zich wel bewust is dat koolmonoxide gevaarlijk is. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging en belanden er enkele honderden mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

  1. Een slechtwerkend, verkeerd geïnstalleerd of kapot verbrandingstoestel, zoals een kachel, cv of geiser. Het risico wordt nog veel groter als dit verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat en als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
  2. Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken hierin of gebrekkig onderhoud hiervan.
  3. Verkeerde stookgewoonten, zoals bijvoorbeeld kachels en openhaarden gebruiken als allesbranders. Hierdoor gaat vervuiling erin een stuk sneller en bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, dus ook koolmonoxide, ook in huis terecht.
  4. Situaties waarbij gas, hout of olie wordt verbrand in een afgesloten ruimte.

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging

Symptomen

Bijna de helft van de Nederlanders kan niet precies zeggen welke bronnen in huis koolmonoxidevergiftiging kunnen veroorzaken. Daarnaast weet 60% de symptomen van een vergiftiging niet te herkennen. Je wordt vrijwel direct ziek wanneer je koolmonoxide inademt. De klachten komen overeen met de klachten van een beginnende griep: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en braken. Je zult dan snel de ruimte waar de vergiftiging is ontstaan, moeten verlaten.

 

Simpele oplossing

Het is dus belangrijk dat je er alles aan doet om de kans op koolmonoxidevergiftiging te beperken. Zorg er daarom voor dat je een (slimme) koolmonoxidemelder in huis hebt. Deze waarschuwt je als er koolmonoxide in je huis vrijkomt. Je kunt deze het beste installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Ook wordt het aangeraden om de melders in kamers te installeren waarin je veel van je tijd doorbrengt. Hiernaast zul je regelmatig een vakman moeten laten kijken naar je verbrandingstoestellen, zodat deze helemaal in orde zijn.

Bron: Kieskeurig.nl & Brandweer.nl

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie