De 10 meest voorkomende oorzaken van een woningbrand

Delen
De 10 meest voorkomende oorzaken van een woningbrand - featured image

Voor iedereen een nachtmerrie; brand in huis! Weet jij waar en hoe de meeste branden in woningen ontstaan? Je denkt dat je alles veilig achterlaat, maar jaarlijks worden in Nederland 1 op de 67 woningen door brand getroffen. Dit komt neer op ruim 100.000 woningbranden per jaar. Van deze woningbranden waren er 45 fataal in 2018, zo blijkt uit cijfers van de Brandweeracademie. Dit hoop je natuurlijk nooit mee te maken en daarom zetten wij de 10 meest voorkomende oorzaken van een woningbrand op een rij;

1. Stoken

38% van de woningbranden ontstaat als gevolg van stoken (haardvuur). Hierbij komt een schoorsteenbrand het meeste voor.

2. Technisch defect apparaat

13% van de woningbranden ontstaat door een technisch defect aan een elektrisch apparaat. De wasdroger is het apparaat waar het meeste brand in ontstaat. Vaak staat deze ook op de zolder, waardoor het later wordt opgemerkt dat er brand is en de kans groter is dat de brand zich kan uitbreiden naar de rest van de woning.

3. Koken

13% van de woningbranden ontstaat bij het koken. Eén op de vijf branden ontstaat in de keuken. De meest voorkomende oorzaak is een vlam-in-de-pan.

4. Brandstichting

13% van de woningbranden ontstaat door opzettelijke brandstichting.

5. Hittebron

4% van de woningbranden ontstaat door hittebronnen, bijvoorbeeld door lampen. Keukenbranden ontstaan ook vaak door materialen die tegen of in een hittebron belanden.

6. Blikseminslag

3% van de woningbranden ontstaat bij een blikseminslag.

7. Roken

2% van de woningbranden ontstaat door roken, hoewel sigaretten al sinds 2011 zelfdovend zijn.

8. Elektra

2% van de woningbranden ontstaat door falende elektra. In de meterkast komt alle elektriciteit samen, waardoor de kans op kortsluiting, met brand als gevolg, groot is. Bij oude installaties en bij een meterkast die als berging wordt gebruikt, is de kans op brand nog groter.

9. Klussen/werkzaamheden

2% van de woningbranden ontstaat bij het klussen en bij andere werkzaamheden in en om het huis. De berging en de garage worden vaak gebruikt als werkplaats. Bij het klussen worden gereedschappen gebruikt die brand kunnen veroorzaken.

10. Siervuur

2% van de woningbranden ontstaat door siervuur en/of kaarsverlichting. Kaarsen die dicht bij een warmtebron staan, kunnen week worden en ombuigen. Ook staan kaarsen soms te dicht bij brandbare materialen, zoals gordijnen, wat voor gevaar zorgt.

Bron: www.brandweer.nl

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie