Terug naar blog

De vluchttijd bij een woningbrand (video)

Wist jij dat je bij een woningbrand maar 3 minuten de tijd hebt om jezelf en anderen in veiligheid te brengen? Een klein brandje in huis heeft niet meer dan 3 minuten nodig om zich tot een grote woningbrand te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat iedereen in huis weet wat hij of zij moet doen bij brand. Het kan iedereen overkomen.

 

Vluchttijd van 17 naar 3 minuten

Meer dan dertig jaar geleden duurde het nog 17 minuten voordat een brand zich door het huis kon verspreiden. Tegenwoordig duurt dit nog maar ongeveer 3 minuten. Dit aantal minuten is drastisch ingekort door de 'verbetering' van woningen. De bouwmaterialen en meubels van tegenwoordig bevatten namelijk steeds meer brandbare stoffen. Hierdoor is de vluchttijd bij een woningbrand veel korter geworden en is het van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van de korte tijd die ze hebben.

 

Aanrijtijd brandweer

Volgens de Brandwondenstichting duurt het gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer ter plekke is. "Brand is dus sneller dan de brandweer", zegt René Hagen, lector brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV). Hij concludeert dat sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen in een mum van tijd zorgen voor een niet-overleefbare situatie. Nederland telt jaarlijks 7.000 woningbranden, maar toch onderschat het overgrote deel van de Nederlanders het gevaar van brand. René Hagen: "Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand". Dit is zeker niet het geval.

 

Gesimuleerde woningbrand

René Hagen bewijst de snelheid van vuur met een brand in een modelwoning. TNO/Efectis, centrum voor brandveiligheid, registreert met camera's en meetapparatuur hoe een brandje in een prullenbak in een korte tijd verandert in een levensbedreigende woningbrand. In de video is te zien dat de woning binnen 3 minuten in brand staat. Voor vluchten is dus weinig tijd.

 

 

Vluchten bij brand

Omdat het even duurt voordat de brandweer er is, ben je de eerste minuten op jezelf aangewezen. Op www.brandweer.nl staat wat je moet doen als er brand uitbreekt. Je hebt 3 minuten de tijd, dus snel handelen is vereist:

  1. Blijf kalm.

  2. Waarschuw huisgenoten.

  3. Verlaat via de kortste weg de woning.

  4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.

  5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.

  6. Ga naar een afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is.

  7. Bel 1-1-2 en vertel je naam en volledige adres.

  8. Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.