Hoe herken en voorkom ik oververhitting?

Delen
Hoe herken en voorkom ik oververhitting? - featured image

Crash Move werkt volgens het C-ABCDE-protocol. In het C-ABCDE-protocol staat de E voor Exposure (overige letsels). Hieronder vallen onder andere letsels zoals onderkoeling en oververhitting. De komende dagen krijgen we te maken met hoge temperaturen in Nederland, wat zorgt voor extra belasting voor je hart en vaten. Wanneer je meer vocht verliest dan opdrinkt, droog je uit. Als je lichaam te weinig vocht bevat om te verdampen via de huid, stijgt je lichaamstemperatuur, wat kan zorgen voor verregaande gezondheidsproblemen. Hoe warmer het is, hoe groter de kans op zulke hitteproblemen. Let dus goed op jezelf en anderen. Weet jij hoe je oververhitting kunt herkennen én voorkomen?

 

Koelmechanisme

Als je lichaamstemperatuur veel stijgt, probeert je lichaam deze weer rond de 37 °C te brengen door:

1. Meer te zweten, omdat dit bij verdamping zorgt voor verkoeling.

2. Te zorgen voor een sterkere doorbloeding van je huid (door de bloedvaten in de huid te verwijden), omdat je bloed zo warmte afgeeft via je huid aan de lucht rondom.

Hoe warmer het is, hoe meer je zweet en hoe meer vocht via je ademhaling verdampt. Wanneer dit vochtverlies te groot wordt, zal je lichaam minder vocht reserveren voor zweet en bloed en meer voor je inwendige organen. Hierdoor is er sprake van een nog slechtere warmteafgifte en zal je lichaamstemperatuur verder stijgen. Dit gaat erg snel. We onderscheiden een aantal vormen van hitteletsel die onderling in elkaar overvloeien. Ze worden veroorzaakt door inspanning en/of omgevingsfactoren, waaronder zonlicht. We kennen relatief onschuldige hittekwalen, maar ook serieuze tot levensbedreigende hitte-aandoeningen. Hieronder worden drie vormen behandeld:

 

1. Hittekramp

Hittekrampen zijn spierkrampen die worden veroorzaakt door overmatig transpireren (en daarmee door verlies van vocht en zouten in de cellen van de spieren) in de armen en benen, maar soms ook in de rug en/of buik. Hittekramp is in de meeste gevallen het gevolg van extreme lichamelijke inspanning in een hete omgeving/bij warm weer. De symptomen zijn:

· Lichaamstemperatuur tussen de 37 en 39 °C.

· Kortdurende spierkrampen (in vooral armen en/of benen).

· Extreme transpiratie tijdens inspanning.

· Een dorstig gevoel.

· Een verhoogde hartslag.

 

2. Hitte-uitputting

Hitte-uitputting wordt veroorzaakt door het leveren van een grote inspanning bij een warme omgevingstemperatuur. Ook ontstaat het wanneer iemand langdurig aan hitte wordt blootgesteld. Het lichaam houdt dan meer warmte vast dan het kwijtraakt en verliest veel vocht en zouten via zweet en ademhaling. Hitte-uitputting geeft een griepachtig beeld: hoofdpijn, misselijkheid, zwakte, dorst, vermoeidheid en/of braken. Het wordt soms voorafgegaan door een hittekramp en kan overgaan in een hitteberoerte. De symptomen zijn:

· Lichaamstemperatuur tussen de 39 en 40 °C.

· Bleek of juist rood gelaat.

· Droge (en soms koele) of juist rode en bezwete huid.

· Droge mond.

· Hoofdpijn, misselijk, vermoeid en duizelig.

· Mogelijk krampen en een gevoel van flauwvallen.

 

Een hitteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting, waarvoor urgente medische hulp vereist is.

3. Hitteberoerte

Een hitteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting, waarvoor urgente medische hulp vereist is. De lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 40 °C. Het ontstaat wederom bij grote fysieke inspanning of te grote blootstelling aan hitte, door een ernstig gebrek aan vocht (en soms zouten). Het tekort aan vocht leidt tot een verminderde doorbloeding in de huid, romp en ledematen, die hierdoor stoppen met transpireren. Het gevolg is verward of versuft gedrag, spraakproblemen, bewustzijnsdaling en mogelijk toevallen van bewusteloosheid en/of shock. Boven de 41 °C ontstaat een levensgevaarlijke situatie, omdat cellen en weefsels permanent beschadigd raken, mogelijk met de dood tot gevolg. De symptomen zijn:

· Lichaamstemperatuur boven de 40 °C.

· Droge en rode huid (van romp en ledematen).

· Hoge hartslag en moeilijke ademhaling.

· Niet meer zweten.

· Verward, misselijk, hoofdpijn, hallucinaties, angst en bewustzijnsverlies.

· Vermoeid/slap gevoel en kans op toevallen.

 

Hitteletsel voorkomen

Hitteletsels ontstaan dus doordat het lichaam veel vocht en zout verliest door warmte. Voorkom dit door voldoende te drinken! Let erop dat bij warm weer twee liter per dag onvoldoende is en drink het liefst water of andere vloeistoffen zonder suiker. Vermijd ook te veel blootstelling aan hitte, dus blijf niet de hele dag in de zon. Bescherm jezelf als je naar buiten gaat, door lichte kleding te dragen en je in te smeren met zonnebrandcrème. Bescherm ook het liefst je hoofd met een pet of hoed. Tot slot moet je te veel fysieke activiteit op een warme dag voorkomen.

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer CTA
Schrijf een reactie