Hoe moet je reanimeren?

Delen
Hoe moet je reanimeren? - featured image

Vandaag, 16 oktober, is het Internationale Reanimatiedag. Dit is door het Europees Parlement uitgeroepen, omdat iedereen zou moeten kunnen reanimeren. Het doel is meer bewustzijn creëren voor het belang van reanimatie. Het is van levensbelang dat meer mensen kunnen reanimeren, omdat bij hartfalen elke seconde telt. Reanimatie moet door mensen om het slachtoffer heen kunnen worden opgepakt. In Nederland zijn er ongeveer 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. In ruim 75% van de gevallen reanimeren omstanders het slachtoffer.  Weet jij hoe je moet reanimeren?

 

Wat is reanimatie?

Reanimeren valt onder tweede C van het C-ABCDE-protocol. Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en bloedsomloop. Het bestaat uit het geven van borstcompressies en beademing, waarmee de bloedcirculatie wordt behouden. Zuurstof komt het lichaam in en dat wordt door het lichaam gepompt. Onze organen kunnen niet functioneren zonder zuurstof en de hersenen zijn het meest kwetsbaar. Na vier tot zes minuten zonder zuurstof raakt al een (groot) gedeelte zo beschadigd, dat normaal functioneren misschien niet meer mogelijk is. De overlevingskans van slachtoffers is het grootst als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt.

 

Wanneer start je met reanimeren?

Je moet eerst het bewustzijn van het slachtoffer controleren. Schud aan de schouders en spreek diegene aan. Als het slachtoffer bewusteloos is en dus niet meer aanspreekbaar, moet je er eerst voor zorgen dat jijzelf en het slachtoffer op een veilige plaats zijn. Hierna til je de kin op door twee vingers onder de kin te plaatsen en het hoofd naar achteren te kantelen. Controleer de ademhaling door met je oor vlak boven de neus en mond te hangen. Richt je ogen op de borst. Misschien hoor of voel je de luchtstroom of zie je de borst op en neer gaan. Als er geen ademhaling aanwezig is, zorg je er direct voor dat 1-1-2 gebeld wordt en ga je over tot reanimatie.

De overlevingskans van slachtoffers is het grootst als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt.

Hoe moet je reanimeren?

Blijf 30 borstcompressies en 2 beademingen afwisselen tot de AED er is. Ga door tot de ambulancezorgverleners zeggen dat je mag stoppen.

Borstcompressies

  1. Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas.
  2. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen.
  3. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in.
  4. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.

Beademing

  1. Maak de luchtweg vrij (kantel het hoofd en til de kin op) en knijp de neus dicht.
  2. Adem normaal in, plaats je lippen rond de mond van het slachtoffer en sluit die goed af. Adem in één seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt.
  3. Herhaal dit, zodat je totaal 2 beademingen geeft binnen 10 seconden.

Bekijk dit handige overzicht van Nederlandse Reanimatie Raad om te zien hoe je bovenstaande handelingen achter elkaar uitvoert. 

Lees ook: Advies omtrent reanimeren en COVID-19

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie