Hoe voorkom ik een vermissing van mijn kind?

Delen
Hoe voorkom ik een vermissing van mijn kind? - featured image

Het is de grootste angst van elke ouder: de vermissing van je kind. Je moet er niet aan denken dat je er na een tijd achter komt dat je jouw zoon of dochter écht niet meer kunt vinden. In Nederland raken elke dag kinderen vermist. De meeste kinderen lopen weg en worden na kortere of langere tijd levend teruggevonden, maar elk vermist kind loopt risico. 

In totaal worden er per jaar zo’n 40.000 meldingen van vermissing gedaan. In negen van de tien gevallen komt deze persoon binnen een paar dagen weer terecht. Van de mensen die niet binnen een paar dagen terug zijn, komt een groot deel binnen drie weken terecht. Ongeveer honderd mensen per jaar blijven langer dan een jaar vermist.

Amber Alert en Vermist Kind Alert

Uit de cijfers van Amber Alert blijkt dat jaarlijks ongeveer 2000 kinderen gevaar lopen bij een vermissing. Dit Amber Alert wordt uitgestuurd wanneer de politie vreest dat het leven van een ontvoerd of vermist kind direct gevaar loopt. Jaarlijks wordt deze gemiddeld maar één of twee keer uitgestuurd. Delen van het Amber Alert-systeem worden per jaar ongeveer twintig keer ingezet voor het verspreiden van een Vermist Kind Alert. Sinds 11 november 2008 zijn er 29 Amber Alerts uitgestuurd. Hiervoor is in elk geval een goedgelijkende foto nodig van het ontvoerde of vermiste kind. Dit wordt dan getoond via o.a. reclameschermen, snelwegborden, apps, Sms-berichten, e-mails, de Amber Alert website en duizenden andere websites. Uit onderzoek is gebleken dat een Amber Alert ongeveer 89% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder bereikt.

 

Ontvoeringen

Bij een Amber Alert gaat het vaak om kinderen die ontvoerd zijn door een onbekende dader. Meestal is seksueel misbruik van het kind de reden achter de ontvoering, waarbij het risico bestaat dat het kind uit angst voor ontdekking om het leven wordt gebracht. Om deze reden wordt het Amber Alert uitgestuurd. Dit gebeurt dan direct na melding van de ontvoering. Bij een deel van de vermissingszaken is een kind naar het buitenland ontvoerd, vaak door één van de eigen ouders. Dit gebeurt bijna dagelijks. In 2017 overkwam dit 288 kinderen en het jaar daarvoor 251 kinderen. Deze ontvoeringen komen alleen in aanmerking voor een Amber Alert wanneer de ontvoering gepaard is gegaan met ernstige vormen van geweld of wanneer aangenomen wordt dat het kind bij de ontvoerende ouder gevaar loopt om slachtoffer te worden van ernstig of dodelijk geweld.

 

Internationale preventieregels

Je wilt natuurlijk nooit meemaken dat er een Amber Alert voor jouw kind moet worden uitgestuurd. Internationaal zijn er daarom preventieregels opgesteld voor ouders om de vermissing van een kind te voorkomen:

 1. Zorg ervoor dat jouw kinderen hun volledige naam en adres kennen. En een telefoonnummer van een vertrouwenspersoon naar wie ze kunnen bellen.
 2. Moedig jouw kinderen aan om een netwerk te creëren dat bestaat uit mensen die ze vertrouwen en bij wie ze zich veilig voelen om deze te benaderen wanneer zich een probleem voordoet.
 3. Moedig jouw kinderen aan om hulp te zoeken wanneer ze in gevaar zijn of zich onveilig voelen.
 4. Stel jezelf op de hoogte van de risico’s die online bestaan en welke veiligheidsmaatregelen er getroffen kunnen worden voor jou en jouw kinderen.
 5. Moedig een open gesprek aan met jouw kinderen, zodat ze jou komen vertellen wanneer ze iets als ongepast ervaren.
 6. Leer jouw kinderen dat ze het beste nooit alleen kunnen wandelen, maar altijd met een vriend(in) of een volwassene die te vertrouwen is.
 7. Leer jouw kinderen hoe en waar ze hulp kunnen vinden indien ze dit nodig hebben, wanneer jij er niet bent.
 8. Moedig jouw kinderen aan om jou te informeren wanneer ze van gedachten veranderen.
 9. Moedig jouw kinderen aan om zich bewust te zijn van hun omgeving en dat ze details onthouden van eventueel ‘verdachte’ mensen met wie ze in contact komen, zoals hoe de persoon eruit zag, wat voor kleding hij/zij droeg e.d.
 10. Leer jouw kinderen dat wanneer zij tegen hun wil meegenomen worden, zij direct moeten proberen te ontsnappen, om hulp moeten roepen en de aandacht van andere mensen moeten trekken.

Bron: Politie.nl

 

Zorg dat je altijd een actuele foto van de voor- en zijkant van je kind hebt

Crash Move

Wees voorbereid

Wij willen je de tip geven om altijd voorbereid te zijn op de verschrikkelijke situatie van de vermissing van jouw kind:

 1. Zorg dat je de profielgegevens van je kind altijd bij de hand hebt.
 2. Zorg dat je alle belangrijke fysieke kenmerken van je kind bij de hand hebt (o.a. lengte, huidskleur en opvallende kenmerken).
 3. Zorg dat je altijd een actuele foto van de voor- en zijkant van je kind hebt.

In geval van vermissing is het van cruciaal belang dat je deze gegevens kunt overdragen.

 

Als ‘ICE’ in telefoon

Wij willen je ook de tip geven om jouw kinderen jou als ‘Papa’ of ‘Mama’ in hun telefoon te laten zetten. Zo is in geval van nood meteen duidelijk wie de ouders zijn. Voor hulpdiensten is het nog handiger als de belangrijkste mensen voor jouw kind als ‘ICE’ in hun telefoon staan. ICE, afkorting van In Case of Emergency, is een internationaal begrip dat bekend is bij alle hulpdiensten ter wereld. Wanneer jouw kind iets overkomt, zijn dit de nummers die de hulpdiensten moeten bellen. 

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie