Terug naar blog

Signalen waaraan je een hartaanval kunt herkennen

Bij een hartaanval raakt een bloedvat van het hart (een kransslagader) plotseling helemaal afgesloten, waardoor het achterliggende deel van het hart geen zuurstof meer krijgt. Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij een hartaanval. Het meest voorkomende signaal is een drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere delen van je lichaam. Dit signaal is erg duidelijk, maar je kunt ook vagere signalen hebben. Deze minder duidelijke signalen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ken jij de verschillende signalen waaraan je een hartaanval kunt herkennen?

 

Angina Pectoris

Soms gaat aan een hartaanval een periode van pijn op de borst (angina pectoris) vooraf. Deze pijn treedt op als je hart te weinig zuurstof krijgt. In eerste instantie merk je dit vaak alleen bij inspanning. De pijn op de borst komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Deze vernauwingen ontstaan door slagaderverkalking en zorgen ervoor dat het hart minder zuurstof krijgt dan het nodig heeft. Je merkt niet direct iets van deze vernauwingen. Klachten ontstaan wanneer een kransslagader meer dan 50% vernauwd is.

 

Duidelijke signalen

Bij een hartaanval is een drukkende pijn op de borst het meest duidelijke signaal. Dit voelt beklemmend of als een strakke band om je borst en het gevoel gaat niet over. Deze pijn op de borst gaat vaak samen met:

  1. Uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
  2. Zweten
  3. Misselijkheid of braken

 

Minder duidelijke signalen

Het kan ook voorkomen dat je minder duidelijke signalen hebt bij een hartaanval. Deze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kunnen de signalen onduidelijk zijn bij ouderen en patiënten met diabetes. Deze minder duidelijke signalen zijn:

  1. Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst
  2. Kortademigheid
  3. Extreme moeheid
  4. Duizeligheid
  5. Onrustig gevoel of gevoelens van angst
  6. Snelle ademhaling

 

Afwijkende symptomen vrouwen

De afwijkende symptomen van een hartaanval bij vrouwen hebben waarschijnlijk te maken met een verschil in de oorzaak ervan. Bij mannen ontstaat een hartaanval meestal door een plotselinge scheur in een vernauwing in de kransslagaders, waardoor bloedstolling geactiveerd wordt en het bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten. Bij vrouwen zijn de vernauwingen in de kransslagaders vaak minder ernstig en spelen spasmen of verkrampingen van de kransslagaders een belangrijke rol bij het ontstaan van een hartaanval.

Bron: Hartstichting.nl