Toename aantal schietincidenten in Nederland

Delen
Toename aantal schietincidenten in Nederland - featured image

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn bezorgd over de toename van het aantal schietincidenten in Nederland. Vorig jaar heeft de politie 646 incidenten met vuurwapens geregistreerd, wat er in 2018 nog 577 waren. In 2018 kwamen 34 mensen om het leven bij een schietincident.

Vorig jaar kwamen er net iets minder, namelijk 31 mensen, om het leven bij een vuurwapenincident en raakten bij 131 schietincidenten één of meerdere mensen gewond. In 2018 raakten nog 120 mensen gewond bij een incident met een vuurwapen.


Handgranaatincidenten

Niet alleen het aantal vuurwapenincidenten nam vorig jaar toe. Ook werden per jaar meer incidenten met handgranaten geregistreerd. In 2017 werden er nog 22 incidenten gemeld, in 2018 waren dit er al 43 en in 2019 ging het om 61 incidenten met in totaal 82 handgranaten. Volgens de politie worden deze handgranaten vooral gebruikt als dreigmiddel.

Nederland speelt hierdoor een belangrijke rol bij internationale wapenhandel.

Illegale wapenhandel

Volgens de politie en het OM helpen illegale wapens criminelen bij hun werk en worden hierdoor conflicten in de onderwereld in stand gehouden. De handel in illegale vuurwapens neemt niet af. De politie heeft vorig jaar bijna 5.700 vuurwapens in beslag genomen en dat aantal lag in 2018 net iets hoger. De politie en het OM melden ook dat Nederland vooral een belangrijk doorvoerland is, waardoor veel wapens die hier terechtkomen, niet ons land als eindbestemming hebben. Nederland speelt hierdoor een belangrijke rol bij internationale wapenhandel.

 

Strengere aanpak

De politie en het OM zijn de laatste jaren bezig met een strengere aanpak van de illegale wapenhandel. Dick Schouten, portefeuillehouder illegale vuurwapens van de politie, zegt hierover: "Vuurwapenexperts in de eenheden onderwerpen elk in beslag genomen vuurwapen aan een uitgebreid onderzoek. Het aantal onderzoeken naar (internationale) vuurwapenhandel is door de politie en het OM opgeschroefd. De Landelijke Eenheid beschikt over een team dat zich uitsluitend richt op illegale vuurwapenhandel". Hendrik-Jan Talsma, landelijk officier van justitie, zegt: “De aanpak van illegale vuurwapenhandel is een zaak van lange adem”. Hij stelt dat deze aanpak moet worden voortgezet om de illegale vuurwapenhandel uiteindelijk te doen afnemen.

 

Bron: Nu.nl

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie