Toename aantal overvallen op maaltijdbezorgers in 2019

Delen
Toename aantal overvallen op maaltijdbezorgers in 2019 - featured image

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal gemelde overvallen op maaltijdbezorgers vorig jaar is toegenomen. Deze stijging is gelukkig, mede door de toename van online betalingen, in de loop van 2019 afgenomen.

 

Stijging aantal overvallen

In de eerste zeven maanden van 2019 was er sprake van een verdubbeling van het aantal gemelde overvallen op maaltijdbezorgers. Dit waren er namelijk 88, terwijl er 42 meldingen waren in die maanden van 2018. Aan het eind van 2019 steeg het aantal nog steeds, maar was er geen verdubbeling meer. De politie bevestigt dat er in 2019 in totaal 130 gemelde overvallen waren en in 2018 in totaal 96. In het eerste kwartaal van 2019 kwamen de meeste overvallen op maaltijdbezorgers voor, namelijk 60. Dit was bijna de helft van het aantal berovingen van het hele jaar. De overvallen worden vooral gepleegd in de donkere dagen van het jaar, maar aan het eind van 2019 waren het er minder dan daarvoor. De cijfers van 2020 komen aan het eind van dit kwartaal, maar een woordvoerder van de politie zegt dat er geen reden is voor ongerustheid.

Het is heel impulsief. Er zit geen vooropgezet plan achter, dit is geen georganiseerde criminaliteit. Ze hebben nu geld nodig, zien een bezorger fietsen en beroven diegene.

~ Jos van der Stap, coördinator overvallen politie

 

Cashloos betalen

Jos van der Stap, coördinator overvallen bij de politie, zegt dat de relatieve afname komt door meerdere factoren: "Een daarvan is dat het vooral gaat om serie-overvallers, dus als je die aanhoudt dan stoppen ze met berovingen." Een andere is de toename van het aantal online betalingen. Bezorgers hoeven hierdoor geen contant geld bij zich te hebben. In samenwerking met de politie bevorderen bedrijven de cashloze betalingen om overvallen tegen te gaan. Het ging voornamelijk om overvallen op bezorgers van Domino’s en van bedrijven die zijn aangesloten bij Thuisbezorgd. Vanwege de Coronacrisis accepteren deze bedrijven geen contant geld meer, terwijl dat daarvoor nog wel het geval was. Bij Deliveroo en Ubereats kon al voor de crisis alleen online betaald worden. Van der Stap zegt dat de overvallers vooral jongeren zijn en zegt hierover: "Het is heel impulsief. Er zit geen vooropgezet plan achter, dit is geen georganiseerde criminaliteit. Ze hebben nu geld nodig, zien een bezorger fietsen en beroven diegene."

 

Bodycams

Sinds eind februari doet Domino’s in Nijmegen voor twee maanden een proef met Bodycams voor maaltijdbezorgers. Een woordvoerder van Domino’s zegt dat dit eerder in Rotterdam heel goed werkte, maar dat het vanwege de kosten nog niet landelijk wordt ingevoerd. Hij zegt ook dat er niet altijd alleen geld gestolen wordt: "Er worden regelmatig bezorgers overvallen en dan wordt alleen de pizza gestolen.” Omdat de bezorgers daarvan meestal geen aangifte doen, is het moeilijk te zeggen hoe vaak dit gebeurt. "Maar je ziet wel dat dit het gedrag is van impulsieve jongeren. Het is makkelijk gedaan, een beetje geweld voor weinig buit." Door de bodycams staan mensen vol op beeld, waardoor ze hopelijk minder snel wat doen en anders in ieder geval kunnen worden gepakt. Wanneer de proef uitwijst dat de veiligheid van de bezorgers groter is, wordt het verlengd.

 

Bron: nos.nl

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie