Wat te doen bij een verkeersongeval?

Delen
Wat te doen bij een verkeersongeval? - featured image

Het is de schrik van elke weggebruiker: een verkeersongeval. Weet jij wat je in dit geval moet doen als directbetrokkene, maar ook als getuige? Of het nu een licht of een zwaar ongeval is, het is altijd een shock. Door deze stress weet je niet altijd hoe je moet handelen.

Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gebeuren ongelukken vaak door: rijden onder invloed, te hoge snelheden, te weinig afstand nemen, te weinig kennis en ervaring in het verkeer en onoplettendheid. Bij de meeste verkeersongevallen gaat het om verwondingen als breuken of bloedingen. Bij ernstige ongelukken gaat het vaak om rug-, nek- of hersenletsel. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op een dergelijke situatie, want de kans dat je getuige of slachtoffer bent van een verkeersongeval is niet ondenkbaar. Per jaar moeten hierdoor in Nederland 130.000 mensen op de spoedeisende hulp worden behandeld. Hieronder volgt wat je moet doen bij een verkeersongeval:

 

1. Eigen veiligheid

Het belangrijkste is dat je kalm blijft. Ga van de weg af en breng jezelf en andere betrokkenen in veiligheid. Doe dit (indien mogelijk) door zover mogelijk in de rechterberm te staan en als het kan achter de vangrail. Zoek een plek waar je het overzicht nog hebt, maar neem geen onnodige risico’s. Let op ander verkeer, maar ook op andere gevaren, zoals elektriciteitsdraden en rookontwikkeling. Als je er een bij je hebt, moet je ook altijd je veiligheidshesje aantrekken.

Verplaats slachtoffers alleen in geval van direct gevaar!

2. Situatie beoordelen

Beoordeel de situatie: ga na hoeveel slachtoffers er zijn en hoe erg zij eraan toe zijn. Verplaats slachtoffers alleen in geval van direct gevaar! Je kunt wel altijd iets warms over hem of haar heen leggen, zoals een jas of deken. Ga ook na wat de risico’s precies zijn. Wat kun je zelf doen en waarbij heb je de hulp van anderen nodig? Kijk of er anderen zijn die kunnen helpen.
Alleen materiële schade? Wanneer er geen gewonden zijn en er ook geen sprake is van ernstige schade, kun je het zelf afhandelen. Als de auto’s nog kunnen rijden, ga je naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats (of andere veilige plek) om de schade af te handelen. Als dit niet het geval is, zet je de gevarendriehoek neer en je gevarenlichten aan om ander verkeer te waarschuwen.

 

3. Hulpdiensten informeren

Bel 112 als er slachtoffers zijn. Hiervoor moet je de exacte locatie van het ongeval weten. Gebruik op provinciale en rijkswegen de cijfers op de hectometerpalen. Je zult aan moeten geven hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, hoe zij eraan toe zijn, maar ook of er een gevaarlijke situatie is ontstaan door het ongeluk. Wanneer hulp op zich laat wachten, maar de slachtoffers er écht erg aan toe zijn, probeer je nogmaals de hulpdiensten te bellen. De centrale zal dan beoordelen of deze noodsituatie prioriteit krijgt.

4. Hulpverlening

Blijf altijd bij eventuele slachtoffers tot de hulpdiensten zijn gearriveerd! Wanneer nodig en mogelijk, verleen je alvast eerste hulp. Eventueel met de hulp van anderen.

Verkeersongeval in een tunnel

Wat doe je als je betrokken bent bij een verkeersongeval in een tunnel? Rijkswaterstaat heeft dit mooi samengevat in onderstaande video:

Bron: Rijkswaterstaat

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer CTA
Schrijf een reactie