Terug naar blog

Wat doe je bij wervelletsel?

Stel je voor; je bent te laat voor een afspraak en rent snel de trap af. Je glijdt uit, kunt de leuning niet meer vastpakken en rolt voorover de trap af. Nek- en wervelletsel kan bij iedereen ontstaan. Het ontstaat meestal als gevolg van een botsing of een val van hoogte. Deze krachten kunnen leiden tot een scheur, breuk of verschuiving van één of meerdere wervels. Dit kan zowel in de hals als ter hoogte van de rug optreden. Bij wervelletsel is er gevaar voor beschadiging van het ruggenmerg. Dit kan leiden tot verlamming en problemen met de ademhaling. In het C-ABCDE-protocol staat de A voor Airway: de luchtwegen. Deze moeten vrij zijn om voldoende te kunnen ademen. Direct en juist handelen is daarom van levensbelang. Wat doe je bij nek/wervelletsel?

 

Nek/wervelletsel

Pijn, gevoelloosheid in de rug of nek of tintelingen in de armen of benen kunnen duiden op wervelletsel. Zorg ervoor dat het slachtoffer zich zo min mogelijk beweegt en laat het hoofd liggen in dezelfde positie. Hiervoor voer je een nekfixatie uit:

  1. Kniel achter het slachtoffer neer.

  2. Houd je hand in het gezichtsveld van het slachtoffer en geef aan dat hij in de richting van je hand moet blijven kijken. Vertel het slachtoffer wat je gaat doen.

  3. Plaats je ellebogen op je knieën en beide handen aan de zijkant van het hoofd van het slachtoffer.

  4. Plaats je duimen op het voorhoofd, twee vingers boven het oor en twee vingers onder het oor. Houd de oren vrij.

Bij een mogelijk wervelletsel mag je het slachtoffer alleen in de stabiele zijligging leggen wanneer je hulp gaat halen en het slachtoffer alleen moet laten.

 

Luchtwegbelemmering

Wanneer het slachtoffer bewusteloos is, is het belangrijk om de luchtwegen vrij te houden. Verschillende geluiden die kunnen duiden op een blokkade in de luchtweg:

  • Snurken; inzakken van de tong.

  • Rochelen; vochtbloed in de luchtweg.

  • Piepen; vernauwing van de luchtweg.

 

Snelle kanteling

Je dient een snelle kanteling uit te voeren wanneer het slachtoffer moet braken of de mond van het slachtoffer vol bloed of vocht zit. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer niet stikt. De snelle kanteling:

  1. Kniel naast het slachtoffer neer.

  2. Pak met één hand de schouder vast en met één hand de heup.

  3. Draai het slachtoffer naar je toe, laat het slachtoffer rusten tegen je bovenbenen terwijl hij braakt en kantel hem weer terug.

Als het slachtoffer een rochelend geluid maakt, kan het zijn dat er braaksel in de keelholte is achtergebleven. Indien nodig, verwijder je dit door de mond leeg te maken.

 

Chinlift

Door het toepassen van een chinlift kan een luchtweg worden vrijgemaakt en het inzakken van de tong bij bewusteloosheid worden tegengegaan. Hierbij duw je het hoofd van het slachtoffer voorzichtig naar achter en til je de kin omhoog bij het hardere gedeelte.