Wat te doen bij een catastrofale bloeding?

Delen
Wat te doen bij een catastrofale bloeding? - featured image

Een catastrofale bloeding kan al binnen twee minuten dodelijk zijn. Volgens het C-ABCDE-protocol wordt dit dan ook als eerste behandeld. Direct en adequaat handelen is noodzakelijk om een leven te redden. Elke seconde telt. Hoe behandel je een catastrofale bloeding?

De handelingen

 • Breng directe druk aan.
 • Probeer de wond op te vullen met gaas of een schone doek.
 • Gebruik een tourniquet (indien aanwezig).
 • Blijf druk geven tot een professionele hulpverlener het overneemt.

Laat het slachtoffer bij hevig bloedverlies altijd platliggen

~ Crash Move

Directe druk

Bij een catastrofale bloeding is het van groot belang om directe druk aan te leggen. Wanneer er geen andere drukmiddelen aanwezig zijn, kan dit worden gedaan met de handen of met een (schoon!) kledingstuk. Laat het slachtoffer bij hevig bloedverlies altijd platliggen en oefen minimaal tien minuten druk uit of totdat de bloeding stopt of professionele hulpverleners het overnemen. Directe druk uitoefenen:

 1. Laat het slachtoffer liggen.
 2. Neem een steriel verband, (schoon) kledingstuk of doek en bedek de wond.
 3. Druk zo hard mogelijk.
 4. Houd het gewonde lichaamsdeel omhoog.
 5. Houd zo lang mogelijk druk totdat professionele hulpverleners het overnemen.

Wound Packing

Bij een catastrofale bloeding aan de hals, schouder of lies pas je Wound Packing toe. Bij Wound Packing vul je de open wond met verband, gaas, doek of een kledingstuk. Dit is nodig bij een grote en diepe wond. Hemostatisch verband is ontwikkeld voor het stoppen van bloedingen, omdat dit het bloedstolsel bevorderd. Na het opvullen van de wond is het noodzakelijk dat je op de wond directe druk blijft geven.

De tourniquet

Bij een catastrofale bloeding aan een arm of been wordt het aanbevolen een tourniquet te gebruiken. Het aanbrengen van een tourniquet:

 1. Bind de tourniquet om de arm of het been, zo’n 5 tot 8 cm boven de wond (breng het NIET aan op een gewricht).
 2. Trek de band stevig aan en zorg dat deze niet losschiet.
 3. Draai de spil aan totdat het bloeden stopt.
 4. Bevestig de tourniquet.
 5. Noteer de tijd van aanbrengen.

Bij het aanbrengen van een tourniquet is altijd het tijdstip van belang. Je dient dit tijdstip te noteren, indien mogelijk op het aanbrengveld van de tourniquet. Schrijf hierop een T en de digitale tijd, zoals 00:00.

De tourniquet mag nooit zomaar verwijderd worden! De bloeding kan weer op gang komen en zo alsnog fataal zijn voor het slachtoffer. De tourniquet dient verwijderd te worden in een klinische omgeving, zoals een ziekenhuis. Het aanbrengen van een tourniquet veroorzaakt pijn bij het slachtoffer. Vanwege risico op permanente schade wordt gestreefd naar een maximale draagtijd van één uur. Hierna wordt de tourniquetpijn steeds ondragelijker. Het dragen van twee tot zes uren is zeer pijnlijk en zorgt voor het ontstaan van een hevige ontsteking, waarbij het lichaam heftig reageert op de infectie. Dit kan leiden tot nierfalen en shock. Bij het dragen van meer dan zes uren sterft weefsel af.

Drukpunten

Drukpunten kunnen de bloeding ook stoppen. Het is zeer belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd, omdat de bloeding anders niet stopt. De drukpunten bevinden zich in de arm, hals en lies.

Stop de bloeding, red een leven

Wil je alle handelingen nog eens nalezen in een handig overzicht? Kijk hiervoor naar de handelingsschema’s op stopdebloedingredeenleven.nl. 

Wil je exact zien hoe je bovenstaande handelingen uitvoert? Bekijk dan deze handige video van The Day Publishing Company.

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer 3 CTA
Schrijf een reactie