Terug naar blog

Wat te doen bij onweer?

In het C-ABCDE-protocol staat de E voor Exposure; overige letsels. Brandwonden kunnen worden veroorzaakt door hitte, vuur, chemische stoffen, straling, extreme kou, elektriciteit en dus ook door bliksem. Afgelopen periode hadden we te maken met extreme weersomstandigheden: hele hoge temperaturen, veel regen, maar ook met veel onweersbuien en daardoor met bliksem. Bij een onweersbui kun je het beste thuisblijven, maar deze optie heb je niet altijd. Je kan worden overvallen door het onweer terwijl je buiten bent. Weet jij wat je moet doen bij onweer?

 

Bliksem

Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer, die gepaard gaat met donder. De ontlading kan optreden doordat een groot potentiaalverschil (verschil in potentiële energie tussen twee punten) is opgebouwd door ladingscheiding. Deze ladingscheiding kan optreden in onweersbuien. Bliksem is gevaarlijk, maar de kans om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is klein.

 

Binnen

wat-te-doen-bij-onweer-en-bliksem-binnen

Je bent het veiligst als je binnen zit. Als je niet dichtbij huis bent, kun je het beste zoeken naar een andere afgesloten ruimte om te schuilen. Ook binnen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen:

 • Houd alle ramen en deuren gesloten.
 • Blijf uit de buurt van elektrische kabels en koperen leidingen.
 • Haal alle stekkers uit het stopcontact.
 • Maak geen gebruik van een douche of bad. Vermijd bij voorkeur contact met stromend water.

 

Buiten

wat-te-doen-bij-onweer-en-bliksem-buiten

Bliksem wordt aangetrokken door hoge punten, omdat vrijwel alles beter stroom geleidt dan lucht. Ook wordt bliksem aangetrokken door potentiaalverschil. Je bent veilig in een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals een auto. De stroom wordt dan direct naar de grond geleid en komt niet in de kern. Wanneer je buiten loopt tijdens een onweerbui, moet je het volgende doen:

 • Blijf uit de buurt van hoge punten, waaronder bomen.
 • Zorg dat jij zelf niet het hoogste punt wordt.
 • Houd je voeten tegen elkaar aan.
 • Gebruik geen paraplu.
 • Leg je telefoon weg en doe metalen sieraden en riemen af.
 • Ga niet in een groep bij elkaar zitten.
 • Stap van je fiets of motor af en zet deze een stuk verderop neer.
 • In een open veld ga je gehurkt en ineengedoken zitten met je handen over je oren.
 • Kies in het bos een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan.
 • In de bergen daal je zo snel mogelijk af. Je kan ook een diepe grot of kloof zoeken om in te schuilen.

 

Getroffen

Al is de kans heel klein, mensen en dieren kunnen door de bliksem getroffen worden. De gevolgen van een blikseminslag zijn ernstig en soms dodelijk. De elektrische stroom van de bliksem gaat ergens het lichaam in en verlaat het ook weer ergens. De getroffen huid vertoont meestal brandwonden. De stroom beschadigt elk orgaan op zijn weg door het lichaam. In de meeste gevallen stopt het hart tijdelijk of volledig met kloppen, gevolgd door het uitvallen van de ademhaling. Je herkent iemand die door de bliksem getroffen is aan: brandwonden, een hartritmestoornis, diepe beschadiging van de weefsels en ernstige inwendige letsels. Wat doe je als iemand getroffen is?

 1. Breng het slachtoffer naar een veilige plaats en denk aan je eigen veiligheid. Iemand die door de bliksem getroffen is, is niet elektrisch geladen. Je kan het slachtoffer dus zonder risico aanraken.
 2. Bel 1-1-2.
 3. Pas in afwachting van de hulpdiensten mogelijk eerste hulp toe: brandwonden verzorgen of reanimeren bij een hartstilstand.