Wat te doen bij oververhitting?

Delen
Wat te doen bij oververhitting? - featured image

Bij warm weer is het van belang dat je voldoende drinkt. Je zweet veel en er verdampt veel vocht via je ademhaling. Bij een vochtgebrek stop je met zweten en neemt de bloedstroom in je huid af, waardoor er sprake is van een nog slechtere warmteafgifte. De beschermingsmechanismen om lichaamswarmte kwijt te raken, schieten dus te kort. Hoe erger je lichaam oververhit raakt, hoe verder je uitdroogt en hoe erger je verschijnselen van oververhitting worden. Bij warm weer gaan mensen massaal naar buiten om hiervan te genieten. Dit is zeker niet onbegrijpelijk, maar dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Mensen drinken te weinig en verwaarlozen zo hun vochtregulatie, ze blijven te lang in de zon zitten of spannen zich in de brandende zon te veel in. Alles waardoor het lichaam meer warmte produceert dan het afgeeft, kan oververhittingsverschijnselen teweegbrengen. Ook wanneer mensen goed opletten, kan het fout gaan. Weet jij wat je moet doen bij oververhitting? Wij zetten op een rijtje welke acties je moet ondernemen wanneer jij of iemand anders last krijgt van een hittekramp, hitte-uitputting of hitteberoerte:

Hittekramp

Hittekrampen zijn spierkrampen door overmatig transpireren. Welke actie moet je ondernemen?

· Veel drinken (water, eventueel met wat zout of een sportdrank).

· Iets zouts eten.

· Stoppen met je inspannen en rust nemen.

· Pijnlijke spieren masseren of rekken/strekken.

· Pijnlijke spieren afkoelen.

 

Hitte-uitputting

Hitte-uitputting geeft een griepachtig beeld en wordt veroorzaakt door fysieke uitputting. Welke actie moet je ondernemen?

· Veel drinken (water, eventueel met wat zout).

· Uitrusten in een liggende positie.

· Je naar een relatief koele ruimte begeven.

· Kleding uittrekken en jezelf afkoelen met ijspacks of natte doeken.

· De huisarts raadplegen als de situatie niet verbetert.

Hitteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting, waarbij de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 40 °C door een zeer ernstig gebrek aan vocht.

Hitteberoerte

Hitteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting, waarbij de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 40 °C door een zeer ernstig gebrek aan vocht. Welke actie moet je ondernemen?

· Bel 112! Spoedopname is vaak vereist bij een hitteberoerte, omdat een infuus nodig is voor de aanvulling van vocht.

· Verplaats het slachtoffer naar een koele omgeving.

· Koel het slachtoffer direct af: zet een ventilator/airco aan, gebruik een doek met koel (niet ijskoud) water op het lichaam, trek kleren uit, wikkel het slachtoffer in een vochtig en koel laken, leg ijspacks op plaatsen waar grote bloedvaten aan het huidoppervlak liggen: nek, oksels en liezen. Voorkom wel onderkoeling van het slachtoffer.

· Leg het slachtoffer op de zij, zodat een optimaal oppervlak gekoeld kan worden en de warmteafgifte aan de omgeving optimaal is.

· Geef het slachtoffer niets te eten of drinken. Laat een arts/EHBO’er bepalen of dit nodig is.

· Blijf de vitale functies en lichaamstemperatuur van het slachtoffer monitoren.

 

Kwetsbare groepen mensen

Bepaalde groepen mensen kunnen extra last hebben van de hitte. Dit zijn met name ouderen, jonge kinderen, zieken, mensen in zorginstellingen en mensen met overgewicht, diabetes en hart-, vaat- of longaandoeningen. Deze groepen mensen zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging en moeten daarom extra opletten tijdens warme dagen. Let op jezelf en mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Gerelateerd

Inschrijven Crash Move Blog e-mail footer CTA
Schrijf een reactie